HKI - inovativnost.hr / Novosti / Dodijeljene nagrade pobjednicima HKI istraživanja

Organizatori

Glavni sponzor

Suradnici

Pokrovitelji

Dodijeljene nagrade pobjednicima HKI istraživanja

Tvrtke Hrvatski Telekom, Alarm Automatika i  Genos proglašene hrvatskim liderima na području inovativnosti

Zagreb,  4. lipnja 2013. -U prostorima Veleučilišta VERN' predstavljeni su rezultati drugog po redu nacionalnog istraživanja o stanju inovativnosti hrvatskih tvrtki.

Dodjela nagrada

Sense Consulting, vodeća hrvatska konzultantska tvrtka, poslovni tjednik Lider i Veleučilište VERN' procijenili su stanje inovativnosti na uzorku od 300 domaćih tvrtki iz raznih djelatnosti. Središnji dio događanja bilo je proglašenje hrvatskih lidera na području inovativnosti u kategoriji malih, srednje velikih i velikih tvrtki. Tako je u kategoriji  velike tvrtke naijinovativnijom proglašena tvrtka Hrvatski Telekom, nacionalni lider na telekomunikacijskom tržištu. U kategoriji srednje velike tvrtke pobjeda je pripala tvrtki Alarm Automatika, regionalnom tržišnom lideru u osmišljavanju i izvedbi cjelovitih, inovativnih i integriranih rješenja tehničke zaštite, dok je najinovativnijom malom tvrtkom proglašen Genos d.o.o., prvi privatni DNA laboratorij u široj regiji te jedna od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj.

Istraživanje je započelo početkom ove godine te je obuhvatilo 30 posto tvrtki koje se bave proizvodnim djelatnostima te 70 posto onih koje se bave uslužnim djelatnostima. Sudionici su odgovorili na 37 pitanja podijeljenih u tri dijela prema odabranim čimbenicima inovativnosti putemonlineupitnika na adresi www.inovativnost.hr. Prilikom provođenja istraživanja male, srednje velike i velike tvrtke razdvojene su u zasebne kategorije kako bi se saznalo ima li broj zaposlenika i iznos ukupnih prihoda utjecaj na inovativnost tvrtke. Samo 38 posto tvrtki inovacije vidi među tri glavna prioriteta u poslovanju, dok 43 posto ispitanih tvrtki ne smatra inovacije prioritetima poslovanja. Ujedno samo 14 posto njih koristi sredstva iz pristupnih i EU fondova kako bi unaprijedili svoj inovacijski potencijal. S obzirom na skoro pristupanje Hrvatske EU ta bi sredstva u svakom slučaju trebalo još bolje koristiti.

Predstavljanje rezultata započelo je uvodnim izlaganjima Gorana Vlašića s Insituta za inovacije te profesora na EFZG na temu "Trendovi u razumijevanju inovacija" te Vedrana Antoljaka, predsjednika uprave Sense Consultinga. Gospodin Antoljak je predstavio ciljeve i rezultate istraživanja te proglasio pobjednike ovogodišnjeg istraživanja. Navedena predavanja možete preuzeti ovdje:

Trendovi u razumijevanju inovacija

Ciljevi i rezultati HKI istraživanja

Nakon svečane dodjele nagrada pobjednicima, održan je okrugli stol na temu „Financiranje inovativnosti“. Diskusiju je moderirao Miodrag Šajatović, glavnik urednik Lidera, dok su svoja iskustva o financiranju inovacija razmjenili Miroslav Kosović iz tvrtke Sense Consulting, Irena Jolić Šimović iz Hrvatskog Telekoma,  Boris Popović iz tvrtke Alarm Automatika, Gordan Lauc iz tvrtke Genos, te Zoran Kureljušić iz  Privredne banke Zagreb.

Svi sudionici natječaja dobili su personalizirani izvještaj koji sadrži smjernice za preispitivanje vlastitih inovacijskih aktivnosti, usporedbu vlastitog inovacijskog kapaciteta sa domaćim tvrtkama slične veličine, mišljenje i smjernice grupe stručnjaka s područja razvoja inovacijskih kapaciteta, kao i identifikaciju potencijala i područja za poboljšanje.Završno izvješće je dostupno putem  internetskih stranica www.inovativnost.hr, u sklopu priloga tjednika Lider te na internetskim stranicama savjetničke tvrtke Sense Consulting i Veleučilišta VERN'.

Projekt se realizirao pod visokim pokroviteljstvom Privredne banke Zagreb, a za njegovo predstavljanje zaslužni su stručni suradnici: Netgen, BICRO, Europska poduzetnička mreža,Ministarstvo poduzetništva, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora, HBOR, Institut za inovacije te KOMM!